Făcând clic pe “Accept toate cookie-urile”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. Consultați Politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Recorduri mondiale la 5 km și 10 km pentru Agnes Ngetich din Kenya la Brașov Running Festival

Recorduri mondiale la 5 km și 10 km pentru Agnes Ngetich din Kenya la Brașov Running Festival

Agnes Ngetich a făcut senzație în cursa Trunsylvania 10 km din cadrul Brașov Running Festival

Când a stabilit un record mondial exclusiv feminin de 10 km cu timpul de 29:24 duminică. Pe parcurs, kenyanca a trecut prin 5 km în 14:25, stabilind totodată un alt record mondial exclusiv feminin. Cursa a început cu un ritm alert de la început, cu Ngetich, compatrioata ei Catherine Reline și ugandeza Joy Cheptoyek distanțând repede pacemaker-ul, care fusese rugat să le conducă pe atlete până la 5 km în 15:00. Trio-ul a trecut prin primii 1500 de metri într-un ritm rapid de 4:12, lăsând privitorii să se întrebe despre înțelepciunea unei astfel de starturi rapide în cursă. Cheptoyek a început să piardă contactul cu perechea kenyană în jurul kilometrului 2.5.

Ngetich și Reline au trecut prin 3 km în 8:32, dar a fost doar câteva sute de metri mai încolo în districtul Coresi, la periferia orașului Transilvănean, când Reline a început să piardă teren și de atunci Ngetich a rămas în față singură. Medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale de Cros din 2023 - care a terminat pe locul doi la Brașov acum 12 luni și a fost a șasea în urmă cu mai puțin timp la Campionatele Mondiale de Atletism Budapesta 23 la 10.000 m, cu un record personal de 31:34.83 - a trecut prin 5 km într-un record mondial uimitor exclusiv feminin de 14:25, cu patru secunde mai rapid decât marca existentă a etiopiencei Senbere Teferi din 2021.

La 7 km, Ngetich a construit o diferență de 18 secunde față de Reline și această diferență a continuat să se mărească.Ngetich a trecut punctul de control de 8,5 km în 24:56, cu Reline pe locul doi în 25:29 și a continuat să zboare peste ultima jumătate a traseului de trei ture înainte de a-și adjudeca al doilea record mondial al dimineții.

"Recordul mondial este o surpriză pentru mine, mă gândeam doar la recordul traseului [30:07 stabilit de colega ei kenyaneza Sheila Chepkirui anul trecut] sau la un personal best," a reflectat Ngetich.
"De fapt, am crezut că a fost un start fals, dar am continuat, nimeni nu ne-a chemat înapoi, și apoi nu m-am mai îngrijorat de ritmul rapid din start," a glumit ea. "Am început anul într-un mod perfect cu o medalie la campionatul mondial de cross și doar am vrut să închei sezonul cu un rezultat bun, dar tot nu pot să cred că este un record mondial."

În spatele lui Ngetich, Reline, necunoscută până atunci, a lăsat o impresie puternică terminând pe locul doi în 30:14, în timp ce Cheptoyek a reușit să termine pe locul trei în 30:34. Cursa masculină a produs, de asemenea, multe emoții și excitare pe măsură ce Weldon Langat a făcut o dublă triumfală kenyană în Brașov, câștigând cursa masculină Trunsylvania 10km - o cursă de elită World Athletics și singura cursă rutieră de acest statut din România - în 27:05.

Un grup mare de șapte bărbați a trecut de 5 km în 13:30, iar alți patru doar două secunde mai încolo la jumătatea traseului. Cu toate acestea, atacurile în al șaselea kilometru făcute de kenyanezii Amos Kurgat și Dennis Kibet i-au făcut pe cei doi să se distanțeze, iar Weldon Langat a fost adus în siguranță în urma lor. Kibet a continuat să impună ritmul în următorii trei kilometri, dar cu puțin peste un kilometru rămas, a început să plătească pentru efortul depus în frunte.

În timp ce Kurgat și Langat au intrat în ultimul kilometru, acesta din urmă a schimbat vitezele și a făcut o mișcare hotărâtoare care l-a dus la victorie la peste două minute și jumătate mai târziu. Kurgat a ocupat locul doi în 27:12, în timp ce campionul mondial U20 din 2018, Edward Pingua Zakayo, a venit puternic pe ultimul kilometru, depășind mai întâi pe Kibet obosit și apoi aproape că îl ajungea pe Kurgat pentru a completa un podium complet kenyan pe locul trei cu 27:14.

Rezultatele complete de la Trunsylvania 10km și toate cursele din cadrul Brașov Running Festival sunt disponibile aici, iar un videoclip al cursei poate fi vizionat pe canalul YouTube al Brașov Running Festival.

Other News