Făcând clic pe “Accept toate cookie-urile”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. Consultați Politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

tRUNsylvania International 10K, parte a Brașov Running Festival

tRUNsylvania International 10K, parte a Brașov Running Festival

Brașov, 12 martie 2024

tRUNsylvania International 10K, parte din competiția Brașov Running Festival, a primit  și pentru ediția 2024 certificarea Elite Label.

În plus, aceasta este singura cursă de 10km Elite Label din Europa înscrisă, până în acest moment, în calendarul global World Athletics. Obiectivul competiției este de a fi, și în acest an, în top 10 cele mai valoroase curse de alergare pe șosea din lume.

Cu succesul atins în ultimii doi ani, recunoașterea obținută la nivel mondial și promovarea sa în peste 142 de țări, tRUNsylvania International 10K și-a câștigat statutul de cursă ideală pentru atleții care urmăresc marea performanță. Competiția, parte integrantă a evenimentului Brașov Running Festival, a primit și pentru anul 2024 certificarea Elite Label, ce impune un înalt standard de performanță, dar și condiții extrem de riguroase privind organizarea sa. tRUNsylvania International 10K este, în momentul de față, singura cursă de 10 kilometri din Europa cu statutul Elite Label înscrisă în calendarul World Athletics 2024. Alte 9 curse europene beneficiază de acest statut, însă acestea sunt maratoane și semimaratoane.

„Ne-am propus ca Brașov Running Festival să devină unul dintre cele mai importante evenimente de alergare pe șosea din Europa și să avem parte de un spectacol sportiv complet, prin prezența masivă a alergătorilor de top mondial. Ediția din 2023 a suscitat interesul mass-media și a beneficiat de o mediatizare fără precedent. Mai mult decât atât, Brașov Running Festival a găzduit și Campionatul Național 5K realizat în parteneriat cu Federația Română de Atletism, iar anul acesta ne dorim să organizăm Campionatul Național 10K. Pentru că am fost atât de aproape la ediția anterioară, ne dorim să avem parte, din nou, de o tentativă de record mondial”, a declarat Daniel Santa, directorul competiției Brașov Running Festival.

Beneficiile recertificării Elite Label pentru atleții de performanță

Certificarea Elite Label reprezintă o recunoaștere a standardelor înalte impuse de către World Athletics competițiilor atletice pentru a asigura o experiență de top sportivilor de elită, dar și un nivel de performanță extrem de ridicat. Astfel, tRUNsylvania International 10K a dovedit că îndeplinește criteriile riguroase impuse de World Athletics, fiind evaluată în funcție de traseu, organizare, servicii oferite alergătorilor și participarea atleților de talie mondială.

Conform organizatorilor, atleții profesioniști români și de peste hotare care își propun să concureze în cadrul cursei tRUNsylvania International 10K, între 21-22 septembrie 2024, vor beneficia de premii importante, aliniate nivelului competițional, respectiv de bonusuri speciale pentru orice record național, continental sau mondial înregistrat. De asemenea, această reconfirmare poziționează cursa tRUNsylvania International 10Kdrept competiție de categoria C, în cadrul căreia se acordă puncte World Rankings, rezultatele fiind omologate și acceptate de World Athletics.

tRUNsylvania International 10K – cursă a recordurilor și în 2024

Dacă anul trecut Agnes Jebet Ngetich, actuala recordmenă în lumea atletismului, a încheiat cursa în timpul record de 29:24, dar performanța nu a putut fi omologată, organizatorii competiției se așteaptă ca, în 2024, aceasta să încerce din nou stabilirea celei mai bune performanțe mondiale din toate timpurile, într-o cursă de 10KM cu participare exclusiv feminină. Agnes se va afla, cel mai probabil, în strânsă competiție cu alte sportive de top din Kenya și Etiopia, dar și cu Joan Chelimo Melly și Stella Rutto, sportivele recent naturalizate în România.

„Ne dorim foarte mult recordul mondial al probei, de care am fost atât de aproape anul trecut, dar nu vom evalua succesul competiției doar în baza acestui criteriu. Ne dorim, în primul rând, un spectacol sportiv și să oferim șansa cât mai multor sportivi profesioniști, dar și amatori, de a-și stabili noi recorduri. Cred că după surpriza de anul trecut, de data aceasta Agnes Ngetich va avea concurență serioasă, pentru că vor fi multe alte sportive de top ce vor dori să participe la competiție. Ediția a 4-a va fi, cu siguranță, un eveniment de proporții și așteptăm cu entuziasm să vă dezvăluim ce atleți se vor alinia la start. În mod cert, însă, printre aceștia se vor afla și protagoniști ai Jocurilor Olimpice de la Paris”, a completat Daniel Santa.

Brașov Running Festival își propune să antreneze spiritul competitiv și în cadrul cursei 10K pentru bărbați, alături de câștigătorul ediției anterioare, Weldon Langat, care s-a impus convingător cu unul dintre cei mai rapizi timpi ai anului, 27:05.

Următoarea ediţie a Brașov Running Festival este programată pentru 21-22 septembrie 2024, având loc în Cartierul Coresi, Brașov – oraș situat pe locul 21 în „Top 25 destinații din lume preferate în 2024”, conform Tripadvisor. Acest fapt le dă speranțe organizatorilor că la start se vor alinia și numeroși sportivi amatori de peste hotare.

Mai multe detalii despre tRUNsylvania International 10K și Brașov Running Festival pot fi găsite pe site-ul evenimentului.

Despre Brașov Running Festival

Brașov Running Festival este cel mai important eveniment atletic din calendarul World Athletics, din S-E Europei. Competiția, organizată în Brașov, începând cu 2021, cuprinde o cursă anuală de alergare pe șosea de 10 km, acreditată World Athletics Elite Label, intitulată „tRUNsylvania International 10K”. Dincolo de aceasta, festivalul alergării include și o multitudine de alte curse destinate amatorilor, copiilor, dar și profesioniștilor.

Cursele se desfășoară pe o buclă cu o lungime de 3.494 m, folosind aceeași linie de sosire, dar având puncte de plecare ce variază în funcție de lungimea etapei. În 2023, Brașov Running Festival a organizat, de asemenea, în premieră, cursa de o milă - „European Road Mile", în cadrul căreia au concurat peste 20 de atleți europeni din țări precum Turcia, Irlanda, Olanda, Italia, Austria, Grecia, Bulgaria.

Despre tRUNsylvania International 10K

tRUNsylvania International 10K este o cursă de alergare pe șosea care atrage atleți profesioniști de top din întreaga lume. Organizată în cadrul competiției Brașov Running Festival, această cursă unică a fost reconfirmată drept competiție Elite Label, de către World Athletics, consolidându-și poziția în topul evenimentelor internaționale de alergare din 2024.

Other News